شماری از کارشناسان کشور با اشاره به جنگ روانی رسانههای امریکایی علیه دولت افغانستان هشدار دادند اگر دولت امریکا پیمان امنیتی را با شخص دیگری غیر از رئیسجمهور افغانستان امضا کند، این پیمان ارزش قانونی ندارد.
به گزارش انصار به نقل از رسانهها، روزنامه واشنگتن پست به نقل از مقامهای امریکا نوشته بود که امریکاییها قصد دارند تا پیمان امنیتی کابل-واشنگتن را با شخص دیگری غیر از حامد کرزی امضا کنند.
(ضرار احمد مقبل)، سرپرست وزارت خارجه یکی از افرادی است که در امضای این پیمان از وی نام برده شده است.
تأخیر در امضای پیمان امنیتی از سوی دولت کابل، نگرانیهای واشنگتن را برانگیخته و این نگرانیها تا حدی است که (سوزان رایس)، مشاور امنیت ملی باراک اوباما، به یکی از رسانهها در کابل گفت: در پایان دیدارم با حامد کرزی، من غمگین و مأیوس شدم، زمانی که دانستم او به روشنی آماده امضای پیمان امنیتی با امریکا نیست.
رایس همچنین گفته که مردم و دولت امریکا برای امضای پیمان امنیتی کابل و واشنگتن آمادهاند و از حامد کرزی میخواهند، تا در این زمینه اقدام کند.
این در حالی است که رئیس جمهور کرزی همچنان بر شروطش مبنی بر شفافیت انتخابات، داخل نشدن نظامیان امریکایی به خانههای مردم و به نتیجه رسیدن روند صلح افغانستان، پافشاری میکند و گفته که بایستی از حمایت امریکا در این موارد، اطمینان حاصل کند.
مشاور امنیت ملی اوباما نیز در واکنش گفته بود که امریکا عصای جادویی ندارد تا جادو کند و با طالبان به توافق برسد و یا حامد کرزی را متقاعد به امضای این پیمان کند.
اکنون در پی ناکامیهای واشنگتن برای امضای این پیمان قبل از پایان سال 2013 میلادی، مقامهای این کشور جنگ تبلیغاتی را برای فشار به دولت افغانستان راه انداختهاند.
امضای پیمان امنیتی با فردی غیر از رئیس جمهور افغانستان امکان دارد؟
امضای پیمان امنیتی با مقامی غیر از حامد کرزی به دو صورت امکان انجام دارد: اول در حالی که حامد کرزی مخالف امضای این پیمان است، امریکا آن را با مقام دیگر افغان به امضا رساند و دوم اینکه امریکا در حالی که حامد کرزی موافق امضای این پیمان است، آن را با مقام دیگر افغان امضا کند.
این در حالی است که اگر حامد کرزی به مقام دیگر افغان صلاحیت امضای این پیمان را بدهد، پس چرا خودش آن را امضا نکند و در صورتی که امریکا در مخالفت با حامد کرزی آن را با مقام دیگر افغان به امضا برساند، این پرسش مطرح میشود که آیا بدون اجازه رئیس جمهور افغانستان امضای این پیمان ارزش قانونی خواهد داشت؟
(فضلالرحمان اوریا) آگاه امور سیاسی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس گفت: اگر رییس جمهور کرزی صلاحیت امضای این پیمان را به مقام دیگر افغان بدهد از لحاظ قانونی و حقوقی هیچ مشکلی ندارد و در غیر این صورت، هیچکسی از لحاظ حقوقی و قانونی صلاحیت امضای این پیمان را ندارد.
از سوی دیگر، کاخ سفید در پی این تنشها، هشدار داده که اگر افغانستان این پیمان را امضا نکند، تمام نیروهایش را از افغانستان خارج خواهد کرد.
اوریا اظهار داشت که افغانستان با توجه به موقعیت جغرافیایی خاصی که دارد در متن بازیهای اطلاعاتی-امنیتی جهان قرار دارد و امریکا علاقمند است تا در این جغرافیا بازیهای سیاسیاش را به پیش ببرد به همین منظور این کشور به هیچ شکلی نظامیانش را از افغانستان خارج نمیکند.
(لیاقت علی امینی) کارشناس امور سیاسی نیز امضای این پیمان را توسط شخص دیگری غیر از رییس جمهور کرزی، غیرقانونی دانست و گفت که بر اساس قوانین بینالمللی این پیمان زمانی ارزش و اعتبار مییابد که از سوی رییس جمهور کرزی امضا شود و با امضای مقام دیگر دولت افغانستان مبنای قانونی و ارزشی نخواهد داشت.
وی انتشار گزارش رسانههای امریکایی را اعمال فشار دولت این کشور به حامد کرزی در راستای امضای هر چه زودتر پیمان امنیتی دانست.
(موسی فریور) حقوقدان کشور نیز در گفتوگو با فارس گفت: تا وقتی که رییس جمهور کرزی در رأس دولت قرار دارد، هیچ مقام دولتی دیگری حق امضای پیمان امنیتی با امریکا را ندارد.
وی افزود: اگر امریکا این پیمان را با مقام دولتی دیگری غیر از رییس جمهور به امضا برساند در نتیجه پیمان ارزش قانونی نخواهد داشت.
این در حالی است که امریکا بخوبی میداند که پیمان امنیتی را باید با حامد کرزی به امضا برساند؛ پس دلیل اصلی انتشار گزارشهای از این دست در رسانههای امریکایی چیست؟
گفته میشود که مقامات امریکا با تبلیغات در پی فشار بر حامد کرزی برای امضای هرچه زودتر پیمان امنیتی هستند، اما آیا کرزی از شروطش دست میکشد و تا قبل از پایان سال جاری میلادی آن را به امضا خواهد رساند؟
با وجود تأکید عدهای از مردم افغانستان بر امضای هر چه زودتر پیمان امنیتی با امریکا، بسیاری از مردم با این امضای این پیمان مخالفند و آن را ذلت و از دست رفتن عزت و خدشه دارشدن حاکمیت ملی افغانستان میدانند.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/1308